+Program+

auto_stories
literatura
08. 01. 2024 19:00

Host Krenovky: Večer současné poezie

Přijďte si poslechnout současné básnířky a básníky do Čítárny Unijazz. Klára Šmejkalová představí texty existenciální až intimní, tvorba Natálie Dočekalové se pohybuje mezi upřímností a stylizovaným vyjádřením, Xerodoth Sigmius bude číst ze své nové sbírky a Strunolam zahraje na citlivou strunu.

Vstup volný

Klára Šmejkalová (1993)

Vystudovala psychologii na Univerzitě Karlově, žije v Praze. Vydala dvě básnické sbírky: Naživo (Šimon Ryšavý, 2014) a Navždy (Dobrý důvod, 2020). Její báseň Nemoc je zastoupena v antologii Pandezie (Prostor, 2021), reflektující nedávnou pandemii. Časopisecky publikovala v tuzemských literárních periodikách (Host, Psí víno, Weles, Polí5 aj.) a ve slovenském iLeGaLiTu. Ve své práci reflektuje existenciální a intimní témata – především každodennost a pomíjivost, napětí mezilidských vztahů a jejich psychologii. Zazní texty průřezově z dosavadní tvorby, včetně těch dosud nepublikovaných.

Natálie Dočekalová (1996)

V poezii spatřuje způsob, jak alespoň na malý okamžik zachytit podstatu reality. Zazní zejména básně z chystané sbírkyJsem, která odráží autorčin literární vývoj. Autorka je především básnířka, příležitostně však hledá adekvátní způsob sebevyjádření i v próze a dramatu. Celý život žije v Praze a nepopírá, že je možné, že se zdejší prostředí jistým způsobem odráží v její tvorbě. Její poezie vyšla prozatím v několika sbornících.

Xerodoth Sigmius (1995)

zkráceně též Sigma je autor působící převážně na pražské poetické scéně. Coby básník debutoval na pražském Cross Slamu.V roce 2019 začal spolumoderovat večery autorské tvorby Poezie, vole! (do r. 2022) a stal se finalistou MČR ve Slam poetry. Jeho texty byly publikovány v časopisech Tvar, Foezie, Dotyky, v Lidových novinách, na portálech Nedělní chvilka poezie, Divoké víno ad. Knižně byl publikován v básnických sbornících Poločas rozpadu a Co číhá v temnotách. V roce 2022 mu vyšla povídka v první české bizarro antologii Bizarropolis. V roce 2023 vydal pod nakladatelstvím Petr Štengl svou první básnickou sbírku Tak akorát čas jít domů. Uvedené texty budou právě z této sbírky a novějších rukopisů.

Strunolam (1990)

Povoláním středoškolský angličtinář a překladatel, na scéně se potácí zhruba od roku 2013, doposud stačil vydat jen svou prvotinu Křik Strun (Kampe, 2014), ale publikoval též v almanaších Turnay Královny poezie a Manifest úzkosti, dále v periodiku Tvar a krom toho je spoluzakladatelem a lídrem projektu Poezie, vole!

 

 

+ program +